θαλάσσιο περιβάλλον - μεσογειακή φώκια (Μonachus monachus)

Η περιοχή Κιμώλου-Πολυαίγου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της μεσογειακής φώκιας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.  Το είδος αυτό  βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός του δεν ξεπερνά πλέον τα 500 άτομα, τα μισά από τα οποία ζουν στις ελληνικές θάλασσες.

Στις πολυάριθμες θαλασσινές σπηλιές που σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών των δύο νησιών, οι φώκιες βρίσκουν καταφύγιο για να ξεκουραστούν και να γεννήσουν. Κάθε χρόνο γεννιούνται 6-8 μικρά, ενώ ο πληθυσμός του είδους στην περιοχή εκτιμάται σε 40 περίπου ζώα. Για έναν θηρευτή όπως η φώκια, που βρίσκεται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής πυραμίδας, τα παραπάνω νούμερα αποτελούν ένδειξη ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

 

Ξεχωριστή σημασία στο βυθό έχει η παρουσία της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica. Το φυτό αυτό σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια (φυκιάδες) που εμπλουτίζουν τη θάλασσα με οξυγόνο και αποτελούν βιότοπο  για μεγάλο αριθμό ψαριών και ασπονδύλων.

Για να εξερευνήσει κανείς τον υποβρύχιο κόσμο, αρκεί μια μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα. Για τους μυημένους, σε αρκετές τοποθεσίες έχει επιτραπεί και η αυτόνομη κατάδυση. Εφόσον δεν έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορείτε να νοικιάσετε σε καταδυτικό κέντρο στα Πολλώνια της Μήλου. Το κέντρο αυτό διοργανώνει ξεναγήσεις και μαθήματα για αρχαρίους και προχωρημένους. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσετε μια φώκια. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το ζώο αυτό είναι πολύ ευάλωτο στην ανθρώπινη ενόχληση και γι αυτό καλό θα ήταν να μην εισχωρήσετε στα καταφύγιά του.