Ακολουθώντας τα βήματα του χθες...

...ανακαλύψαμε τα μονοπάτια του σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Εξερεύνηση και Χαρτογράφηση των Περιπατητικών Διαδρομών στην Κίμωλο», που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2003-2004, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., της Νομαρχίας Κυκλάδων και της ΜΟm/Εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.  

Μελετώντας τους χάρτες και συζητώντας με τους παλαιότερους, εντοπίσαμε τα πιο όμορφα και καλύτερα διατηρημένα μονοπάτια, τα περπατήσαμε, τα σηματοδοτήσαμε και τα αποτυπώσαμε σε χάρτη με τη χρήση του δορυφορικού συστήματος GPS. Παράλληλα, αναζητήσαμε από γραπτές πηγές πληροφορίες για το περιβάλλον της Κιμώλου και καλέσαμε ειδικούς επιστήμονες, που έχουν μελετήσει την περιοχή, να περπατήσουν μαζί μας και να μοιραστούν με μας την πείρα τους και τις γνώσεις τους. 

Τέλος, συντάξαμε αναλυτικές οδηγίες για έξι πεζοπορικές διαδρομές, καθώς και σύντομα κεφάλαια για τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία, τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία της Κιμώλου. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, μαζί με άφθονο φωτογραφικό υλικό, εκδώσαμε στον οδηγό: "Κίμωλος - Πολύαιγος: Διαδρομές στη Φύση", θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλουμε στην προβολή του νησιού μας, καθώς και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον τόπο μας. 

                   

 Τη σχολική χρονιά 2004-2005 επεκτείναμε τις δραστηριότητες μας, υλοποιώντας το πρόγραμμα "Προβολή των περιπατητικών διαδρομών της Κιμώλου. Προϋποθέσεις αξιοποίησης και ανάδειξης." 'Έχοντας πάντα ως στόχο τη συμμετοχή μας στην ορθολογική τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, μεταφράσαμε τον οδηγό μας στα αγγλικά, και προβάλαμε  το υλικό του περσινού προγράμματος στο διαδίκτυο. Μέσα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια,  προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Κίμωλο. Τέλος, πραγματοποιήσαμε εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και περιπλανηθήκαμε στα μονοπάτια της, ώστε να βιώσουμε οι ίδιοι τη χαρά της πεζοπορίας. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΠEΑΕΚ ΙΙ, καθώς και από έσοδα της περιβαλλοντικής ομάδας από τη διάθεση του οδηγού έναντι συμβολικής τιμής.   Αν και τα μονοπάτια που προτείνουμε διατηρούνται γενικά σε καλή κατάσταση, κάποιες βελτιώσεις θα τα έκαναν πιο ευκολοδιάβατα. Επίσης, η σήμανσή μας ήταν ερασιτεχνική και εξαιτίας της αποσάθρωσης των πετρωμάτων δε θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Ευχόμαστε, όμως, η προσπάθειά μας να αποτελέσει έναυσμα για τους φορείς του τόπου μας ώστε να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν αυτές τις διαδρομές, που πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ξένους και έλληνες πεζοπόρους. 

         

         

         

Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου και Λυκείου Κιμώλου

Πρόγραμμα 2003-2004

Ομάδα σύνταξης: Βαγγελιώ Ρ., Πολυξένη Μ., Ελένη Μ, Στέλλα Μ., Μαρίτα Ρ,. Ζαφείρα Γ.

Ομάδα Χαρτογράφησης: Γιώργος Β., Δημήτρης Μ., Μάριος Μ., Αντώνης Γ., Λάμπρος Μ.

Ομάδα Φωτογράφησης: Νίκος Β., Βασίλης Ρ., Κατερίνα Β.

Υπόλοιπες δραστηριότητες: Άννα Β., Γιώργος Β., Γιάννης Β., Στέλιος Β., Αλέξης Β., Ειρήνη Β., Δομένικος Μ.,  Ευαγγελία Μ., Θέμης Μ., Λευτέρης Ρ., Βαγγέλης Μ., Γιώργος Μ., Γιώργος Π.,  Κώστας Π., Γιώργος Μ. και Βασίλης Μ.

 

Πρόγραμμα 2004-2005

Ομάδα μετάφρασης: Κατερίνα Β., Ελένη Μ., Στέλλα Μ., Μαρίτα Ρ.

Ομάδα κοινωνικής έρευνας, ενεργειών προβολής και ανεύρεσης πόρων: Κατερίνα Β., Κατερίνα Β., Αντώνης Γ., Βαγγέλης Μ., Λάμπρος Μ., Στέλλα Μ., Κώστας Π., Μαρίτα Ρ.

Ομάδα κατασκευής ιστοσελίδας:  Μάριος Μ., Γιώργος Μ., Βασίλης Μ., Γιώργος Π.

  

Υπεύθυνη καθηγήτρια Προγράμματος: Αναγνωστοπούλου Κατερίνα, βιολόγος

Συμμετέχοντες καθηγητές: Κακύρης Δημήτρης καθ. φυσ. αγωγής, Μιχελιουδάκη Αιμιλία καθ. αγγλικών, Παπακωνσταντίνου Νίκος φιλόλογος

Επιβλέπων καθηγητής κατασκευής ιστοσελίδας: Σάρδης Γιώργος, καθ. πληροφορικής